Yö Galleria

30.10.-13.11.2021

Tervetuloa avajaisiin Pe 29.10.2021 klo. 17-21.

Phantasmagoria on Kalle Ahosen yksityisnäyttely, jonka aiheena ovat mielikuvituksessa spontaanisti syntyvät kuvat, phantasmat. 

Phantasman (φάντασμα) käsite juontaa juurensa kreikankielestä, jossa se tarkoittaa sekä mielikuvituksen tuottamia näkyjä että näkyjä, joiden kuvitellaan olevan todellisia, kuten aaveet.

Mielen synnyttämää kuvaa, phantasmaa, ei voida johtaa ainoastaan ulkoisen todellisuuden aistimuksista. Kykenemme luomaan myös kuvia, jotka ovat täydellisessä ristiriidassa suhteessa havaitun todellisuuden lainalaisuuksiin. Koska mielikuvitus hahmottaa myös aineellisesti mahdottomia olemismuotoja, se tarjoaa aisteja laajemman kuvan olemassaolon kokonaisuudesta.

Kuvataiteen avulla mielen aineettomat kuvat voidaan tuoda aistittavaan muotoon. Phantasmagoria-taidenäyttely tuo mielikuvitusta näkyväksi hiilipiirrosten, kollaasien, kolmiulotteisten teosten ja installaatioiden kautta.

17.-24.10.2021

Ensi-ilta ja installaation avajaiset la 16.10.2021 klo 18.00

Muut esitykset

ti 19.10 klo 18.00

to 21.10 klo 18.00

pe 22.10 klo 18.00

Ehkä kyse on kuparinsinisestä tiivistetystä rautakuonasta, sivukivistä ja sivukujista, sirpaleista ja valuvasta maasta. Kallioista ja niiden hitaasta muutoksesta. Ehkä aavikosta ja uima-altaasta.

Ehkä kyse on myös noituudesta, taikuudesta, tuonpuoleisesta, haamuista ja fantasiasta. Asioista jotka ei näy, ei kuulu ja josta ei tiedetä, mutta jotka kuitenkin ovat. Tuntemattoman, määrittelemättömän ja nimeämättömän sallimisesta ja niistä välittämisestä. Ehkä kyse on pelon voittamisesta. 

Luultavasti kyse on hitaasta työskentelystä, intuitioon luottamisesta, taiteen prosessista, tanssista, erilaisten materiaalien olemisen tavoista ja yhteyksistä. Kuuntelemisesta ja muutoksesta. Ikuisesta liikkeestä, liikkeestä paikallaankin. Valosta, outouttaan loistavien värien kutsusta, varjoista, pimeydestä ja hämärästä. Tuhkasta. 

Jäljistä jotka peittyvät toisiin jälkiin.

Hämärä on tanssitaiteilija Soile Voiman ja skenografi Anttoni Halosen prosessi, esitys ja installaatio jonka parissa työskentely alkoi syksyllä 2020 ja jatkuu yhä. 

Kesto noin. 100min. Esityksien aikana tilaan voi vapaasti tulla ja poistua. Vapaa pääsy, ei paikkavarauksia. Tilaan mahtuu kerrallaan noin 25 katsojaa.

Ensi-ilta 16.10.2021 klo 18.00

Installaatio on nähtävillä 17.10 - 24.10 2021

Yö Gallerissa, Lönnrotinkatu 33, Helsinki.

Esteetön kulku sisäpihan kautta.

Yö Galleria on avoinna: ti - pe 14-19 ja la - su 12-17. Esityspäivinä galleria avoinna klo. 20.00 saakka.

Teosta on tukenut Ehkä-tuotanto, Yö Galleria, Teatteritalo Universum, Koneen säätiö ja Taike.

Hämärä -teos Yö Galleriassa on osa Soile Voiman työskentelyä Toisinajattelijat-työryhmän uusmaterialistisen ja tanssitaiteellisen ajattelun risteyksiä tarkastelevan taiteellisen tutkimuksen parissa.

Yö Gallerian syys-lokakuun näyttelyt pohtivat metsäluontokadon ja merkityskadon yhteyttä sekä kaupunkikuvaa ja ihmisten aatteita sellaisenaan. 

Tervetuloa koronasuositukset huomioonottaviin avajaisiin 23.9.2021 klo. 17-21.

Kaisa Illukan näyttely Tragedia metsässä pohtii metsäluontokadon ja merkityskadon yhteyttä 

 Vuosimiljoonien aikana kehittyneet metsäekosysteemit taantuvat, ja yhtä matkaa köyhtyy lajienväliseen yhteiseloon kasvaneen ihmisen kohtuullinen, pyhittävä ja mielikuvituksekas suhde metsään. Metsänäyttämöllä kaikuu taukoamaton ihmiskeskeinen metsäselitys, kuin tragedian itsevarman sankarin uho juuri ennen jumalten kostoa. Toisaalta, ehkä kyseessä onkin komedia, tai nykyajan identiteettiesitys?

Näyttely koostuu metsäkeskustelusta ja -viestinnästä kerätyistä sitaateista, jotka on kirjottu huoneentauluiksi ja vaatteisiin, loputtomasti yhtä totuutta toistamaan. Ihmisen, sosiaalisen median kommentin ja metsäteollisuuden aika on nopea; metsän, evoluution ja kirjonnan aika on hidas. 

Illukka on kotoisin runonkeruuseudulta, ja miettii, mitä runonkerääjä löytäisi nykypäivän metsäpuhemaastoista, ja voisiko sen jättää henkiseksi perinnöksi tuleville sukupolville. Metsän, mielen ja kielen muuttuminen vaikuttavat toisiinsa.

Kaisa Illukka (s. 1978) on teatterilavastajataustainen esitys- ja kuvataiteilija. Hänen töissään keskeisiä teemoja ovat olleet luonnon ja ihmisen ajan ja tilan risteäminen sekä luontosuhteiden esityksellisyyden ja tunteellisuuden muodot. 

Mirva Niskasen Kerroksia

Mirva Niskanen (s. 1991) on Tampereella asuva, Vihdistä kotoisin oleva kuvataiteilija.  Hän on inspiroitunut tällä hetkellä sähkökaapeista ja niihin elämän ja ihmisten jättämistä jäljistä kaupunkimaisemassa. 

"Keräilen materiaalia urbaanista ympäristöstä - kirjaimellisesti. Olen koko kesän kerännyt sähkökaapeista tarroja, julisteita ja palasia niistä. Haluan löytää materiaaleja, jotka minua miellyttävät, mutta en ole kovin tarkka siitä, mitä kaapeista lähtee mukaan. Otan sen mikä irtoaa, sen tapahtuman julisteen, joka on jo mennyt, sen, joka on muutenkin irtoamaisillaan…" 

Näyttelyn teokset ovat maalauksia, joihin on tussien ja spraymaalin lisäksi liimattu ja liisteröity kaupunkialueelta löydettyjä ihmisten jättämiä jälkiä. Teoksista voi löytää tuttuja mainoksia tai julisteita ja jotakin viestejä. Pääasiassa maalaukset kuitenkin pyrkivät esittämään kaupunkikuvaa ja ihmisten aatteita sellaisenaan. 

”Ympäristön vaikutukset mieleen ja taiteeseen ovat innoittaneet tekemistä. On helpompi huomata muutokset taiteessani kuin mielessä ja käyttäytymisessä. Konkretia teoksissa selkeyttää abstraktia mieltä. Parhaat asiat tapahtuvat vahingossa, yleensä työhuoneella." 

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus. 

Yö Galleria 
Lönnrotinkatu 33, 
00180 Helsinki 
Tiistai – Perjantai 14–19, Lauantai- Sunnuntai 12–17 

2.-19.9.2021
ti–pe 14-19
la–su 12-17

Tervetuloa koronasuositukset huomioonottaviin avajaisiin 1.9.2021 klo. 17-21.

Anatomical Venus esittelee anatomisen venuksen, 1700-luvun venushahmoisen anatomianuken, jonka kautta Johanna Naukkarinen käsittelee teoksissaan historiallisten anatomiakuvastojen tiukkoja sukupuolirooleja. Valokuvista, digitaalisista piirroksista ja kuvamontaaseista rakentuva näyttely tarkastelee tätä lääketieteen ja taiteen historian risteyksessä olevaa ilmiötä erilaisia kuvastoja analyyttisesti ja leikkimielisesti yhdistellen.
Anatomiset venukset ovat 1700-luvun Italiasta lähtöisin olevia vahanukkeja, jotka luotiin opettamaan anatomiaa tavalliselle kansalle. Nuket muotoiltiin kuvataiteesta inspiraatiota saaneiksi venusmaisiksi naishahmoiksi ja koristeltiin helmillä, pitkillä aidoilla ihmisen hiuksilla ja silmäripsillä. Nuket makasivat silkillä selällään, sisälmykset avoinna nautinnollinen ilme kasvoillaan. Venusten kauneuden oli tarkoitus hämätä ihmisiä olemaan ajattelematta kuolemaa, samalla kun niillä opetettiin anatomiaa.

Lääketieteellisenä esineenä anatominen venus heijastaa aikansa lääketieteen räikeän sukupuolittuneita valtarakenteita. Näyttely laajenee jäljittämään anatomiakuvastojen ja kuvataiteen yhteistä kuvakieltä ja tapoja kuvata sukupuolta. Historiallisten anatomiakuvastojen oli tarkoitus viedä ihmisyyden ytimeen, mutta naisiksi määritellyille kehoille ne jättävät vain passiivisen alastonmaalauksen kaltaisen roolin.
Valokuvasarja Body Worlds: The Anatomical Venus (with Tiia Kasurinen) kuvittelee anatomisen venuksen Body Worlds –näyttelyyn ja asentoihin, joissa taiteen ja lääketieteen historia on tavallisesti esittänyt vain miehiksi määriteltyjä kehoja. Teossarja on toteutettu yhteistyössä tanssitaiteilija Tiia Kasurisen kanssa.

Teossarjat Studies on Science and the Feminine Figure ja Lying Down jäljittävät eri ajoista ja konteksteista tuttujen kuvastojen kautta anatomisen venuksen passiiviseen asentoon rinnastettavia naisiksi määriteltyjä hahmoja. Valokuvasarja They Used to Wear Pearls tutkii kauneuden ja groteskin yhdistämistä sovittamalla anatomisen venuksen koristeita nykyaikaiselle anatomianukelle.

 

 

YÖ FEST: KAMMIO
Anna Kurki
Arkku ja arkun kansi
15.-29.8.2021

KAMMIO
Lapinlahdenpolku 2
00180 Helsinki

Lapinlahden KAMMIO -tilassa nähdään Yön jäsentaiteilijoiden Kamila Śladowskan ja Anna Kurjen näyttelyt. KAMMIO on Lapinlahden sairaalan puistossa Helsingissä sijaitseva ulkoilmagalleria. Kallioon louhittu ja tiilestä muurattu tila on alunperin rakennettu kappelin kellariksi ja sairaalan ruumishuoneeksi. Ensimmäinen näyttelykokonaisuus on auki yleisölle 5.-15.8.2021, toinen näyttelykokonaisuus 19.-29.8.2021. KAMMIO on Ruoholahteen johtavan kävelytien vieressä ja avoinna yleisölle 24/7.

Arkku ja arkun kansi on alleviivaava teos kuolemasta. Sen sisälle olen työstänyt neljän minulle läheisen ihmisen kuoleman. Arkku on tyhjä ja matala. Miellän sen itse myös jonkinlaisena kaappina, jossa olen elänyt suuren osan elämästäni. Laatikko, jonka sisälle ei mahdu kuin palasina. Se on kauttaaltaan maalattu kertomaan jonkinlaista raskasta tarinaa, jonka loppumista odotan kuin kuuta nousevaa.

Luontoaiheisen videotaiteen näytössarja Savonlinnassa 21.8.-12.9.2021.

Taiteilijayhdistys Yö ry järjestää yhteistyössä Savonlinnan luontoelokuvafestivaalin (SINFF) kanssa ainutkertaisen luontoaiheisen videotaiteen esityssarjan elokuun lopusta syyskuun puoleen väliin.

Videotaiteen esityssarjan avajaiset ovat lauantaina 21.8.2021 Riihisaaressa järjestettävän Elokuvapiknik-tapahtuman yhteydessä. Elokuvapiknik on SINFF-festivaalin suurin yksittäinen tapahtuma, johon osallistuu vuosittain noin 400 kävijää.
Näytössarjan keskeinen teema on Matka ja sen teosvalinnoista on vastannut Yö ry:n hallituksen puheenjohtaja, taiteilija Ilkka Pitkänen sekä kulttuurituottaja Anna Rombach. Teoksista on koostettu kaksi näytöstä, joita esitetään ensi-iltanäytöksen jälkeen vuoropäivin.
Teokset heijastetaan suuressa koossa vuonna 1852 rakennetun viljamakasiinin seinälle, jonka tiloissa toimii nykyään Riihisaaren museo.
Savonlinnan luontoelokuvafestivaali on nelipäiväinen poikkitaiteellinen tapahtuma Savonlinnan sydämessä. Festivaalin ohjelmistossa nähdään luonto- ja ympäristöaiheisia elokuvia, musiikkia, taidetta, keskusteluja, ulkoilmanäytöksiä; ohjelmaa koko perheelle. Savonlinnan kansainvälinen luontoelokuvafestivaali järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2010.

YÖ FEST: KAMMIO
Kamila Śladowska
Altar for Greta Thunberg
5.-15.8.2021

KAMMIO
Lapinlahdenpolku 2
00180 Helsinki, Finland

Lapinlahden KAMMIO -tilassa nähdään Yön jäsentaiteilijoiden Kamila Śladowskan ja Anna Kurjen näyttelyt. KAMMIO on Lapinlahden sairaalan puistossa Helsingissä sijaitseva ulkoilmagalleria. Kallioon louhittu ja tiilestä muurattu tila on alunperin rakennettu kappelin kellariksi ja sairaalan ruumishuoneeksi. Ensimmäinen näyttelykokonaisuus on auki yleisölle 5.-15.8.2021, toinen näyttelykokonaisuus 19.-29.8.2021. KAMMIO on Ruoholahteen
johtavan kävelytien vieressä ja avoinna yleisölle 24/7.

About "Altar for Greta Thunberg":
Far right groups and catholic church in Poland with their retoric reject existence of global warming. They also disrespect with their words and proceedings young fighters for the future (there was of course a lot of hate towards Greta Thunberg and her Polish fan, Inga Zasowska, who has followed her way). As an atheist I don't hope for the paradise life after the death and I am not able to expect a miracle truly but the global warming is a situation where I would like to be able to expect a miracle, some helpful hand from the sky that would just stop deforestation, pollution, droughts, fires and the great extinction. That is why I have painted an idealistic portrait of Greta Thunberg referring to iconography of Mary in catholic church as I have needed a person that I could hope to in this crap situation. Human started to identify itself with the image of superspecies (that's why christian iconography involves so many portraits of humans), but in fact, is a naive and lost animal. In the portrait you can see the symbols which are connected to Greta's adventurous and brave travel to Americas. In this site specific Altar for Greta Thunberg I am going to use the reproduction of oil painting (which was painted with traditional painting technique) as it is in the practice of building little chapels/altars next to roads, mountains, fields or even inside block of flats' backyards in Poland dedicated usually to "virgin Mary". Around this I am going to build an altar so that Kammio's space would become a little chapel where you can contemplate, hope or even pray to Greta.

5.-15.8.2021 ja 19.8.-29.8.

Yö Fest on helmikuussa 2021 alkanut usean ryhmänäyttelyn ja lukuisten tapahtumien kokonaisuus, jossa on esillä tuoreen taiteilijayhdistys Yö ry:n jäsenten teoksia ja esityksiä. Yö Fest järjestetään Yö Galleriassa, Lönnrotinkatu 33 ja tapahtumat näytetään myös reaaliaikaisena suoratoistona netissä.

Yö Fest vol. 1.4 tarjoaa taiteilijakirjoja, runoutta, maalauksia ja ääni- sekä videotaidetta

Yö Fest vol- 1.4:n oli tarkoitus tapahtua huhtikuussa 2021, mutta koronarajoitusten vuoksi
päätettiin siirtää elokuulle 2021. “alun edellä, kielen aamun” -otsikolla kulkevan myyntinäyttelyn teoksia yhdistää runollisuus, kielellisyys ja hienovireisyys. Yleisö pääsee tutustumaan mm. Yö ry:n nuorimman jäsenen, 16-vuotiaan Pihla Pitkäsen vaikuttaviin teoksiin, runoilija-tutkija Henrik Pathiranen kineettisiin runoihin ja elokuvantekijä Helena Sorvalin arkistomateriaaleista tehtyyn videotaideteokseen Thenightisdarkandfullofterrors, joka käsittelee pelkoon liittyviä teemoja.

 

Yö Fest vol. 1.4
5.8–15.8.
ti–pe 14–19
la–su 12–17

Yö Fest vol. 1.5
19.8.-29.8.

Avajaiset to 15.7.2021 klo 16-20

Avoinna yleisölle tiistaista sunnuntaihin 20.-25.7.2021 klo 15-19

Muina aikoina näyttely katsottavissa Yö Gallerian ikkunan läpi

Näyttelykokonaisuus Lasia lasin takana esittelee valikoiman Kimmo Reinikan (s.1975) ja Kaappo Lähdesmäen (s.1982) parin viimeisen vuoden aikana tehtyjä lasiesineitä.

Sekä Kimmo että Kaappo toimivat Lasisimin lasistudiossa yrittäjinä ja teokset ovatkin syntyneet vastapainona lukuisille tilaustöille sekä muiden ideoiden toteutukselle. Teoksille yhtenäistä on tekemisen hauskuus ja luontainen työskentely vapaasti omien ideoiden ja ajatusten parissa.

Taiteessaan Kimmo hyödyntää kokemustaan erilaisista lasitekniikoista ja soveltaa niitä ennakkoluulottomasti. Kaappo tekee paitsi monimutkaisia kokonaisuudessaan kuumana työstettyjä veistoksia, myös kylmänä työstetyistä osista koottuja teoksia. Molempien tekijöiden töitä on ollut esillä monissa näyttelyissä ja niitä löytyy sekä yksityisistä että lasimuseoiden kokoelmissa.

Lasismin lasistudio sijaitsee Riihimäellä entisen Riihimäen lasitehtaan vanhoissa tiloissa. Lasismi aloitti toimintansa jatkamalla Jaakko Liikasen lasistudion toimintaa vuonna 2010, ja on ollut toteuttamassa lukemattomia erilaisia teoksia, projekteja ja teollisia töitä. Tilaustöiden lisäksi myös omien näyttelyiden järjestäminen ja yhteisnäyttelyihin osallistuminen on ollut alusta asti tärkeä osa toimintaa. Perinteistä teollistyyppistä sarjatyötä on vähemmän kuin alkutaipaleella.

Reilussa kymmenessä vuodessa asiakastöiden luonne on muuttunut ja tällä hetkellä lasismi toteuttaa enimmäkseen uniikkeja teoksia sekä lasiosia entisöintiä varten. Lasismissa pääpiirteissään Kaappo vastaa puhalluksesta ja Kimmo hionnasta. Korkea ammattitaito on taannut riittävästi tilaustöitä lasihytin toiminnan ylläpitämiseksi sekä ruokkinut itseään, kun tekijät ovat saaneet käyttää ja kartuttaa osaamistaan monipuolisesti erilaisten taiteilijoiden ja suunnittelijoiden projektien parissa.

Lisätietoja:
Yö Galleria / Yö ry: info@yory.fi
Kimmo Reinikka / Osuuskunta Lasismi: kimmoreinikka75@gmail.com

KBTR
Coming home

Yö Galleria
12.6.-4.7.2021

HUOM! / OBS! / ATTN!
La / Lö / Sat 12.6.2021
Avoinna / Öppen / Open
17-21

@dekbtr

Avoinna ti-pe 12-17 | la-su 12-16
Öppen tis-fre 12-17 | lö-sö 12-16
Opening hours Tue-Fri 12-17 | Sat-Sun 12-16