“KAIKUU”
Ninni Wager
Yö Galleria, 29.11-11.12.2024
Avajaiset 28.11.2024 klo. 18.00
KAIKUU-näyttely luo muotokuvaa meren ja merenpohjan vuorovaikutuksesta kineettisen veistoksen ja videon muodossa. Näyttelyn teokset ovat muotoutuneet avoimessa prosessissa, jossa uteliaisuus, kokemukset ja ideat ovat johdattaneet syventymään meren ulottuvuuksiin; meren elementeissä tapahtuvan liikkeen ja voimien jatkumoon, sekä niiden veistoksellisiin ominaisuuksiin.
Kaiku, äänen jälkiseurauksen käsite, laajenee näyttelyssä visuaaliseksi ilmaisuksi, liikkeen ja muodon toisintumisina elementistä toiseen.
Näyttelyn videoteoksissa esitetään prosessiluontoisia maisemallisia havaintoja pinnan liikehdinnästä ja pohjan muodostumista. Kineettisessä veistoksessa puolestaan veden ja sedimentin liikettä on dramatisoitu pumppujen ja streamereiden avulla puolentoista metrin levyisessä akvaariossa. Akvaariossa puhdistettu hiekka ja kirkas vesi tarjoavat esteettisen mahdollisuuden tarkastella liikettä ja muotoa lasin läpi, ilman samentuvaa vettä.
Luonnossa meren rehevöityminen ja sen myötä lisääntynyt pohjalle sakkautuva massa aiheuttavat hapen ja valon puutetta, joka voi vähitellen muuttaa ekosysteemin tasapainoa. Sakka saa veden sameutumaan pienestäkin kosketuksesta, ja sen kirkastuminen voi viedä päiviä. Teokset havainnollistavat veden ja sedimentin yhteistä dynamiikkaa, jossa molemmat elementit eivät vain reagoi toisiinsa, vaan luovat esteettisiä ja kinematografisia ilmauksia, jotka korostavat liikkeen voimaa ja muotokieltä. Veden liike sedimentissä on aktiivinen voima, joka muokkaa ympäristön muotoja, saattaa kuohahduttaa ja pölläyttää muuten hiljaisesti lepäävän aineksen kaiken täyttäväksi tomuksi.
Teoskokonaisuus sai alkunsa vuonna 2022 Itämerellä, Korppoon saaristossa. Pro Artibuksen residenssin puitteissa seurasin Åbo Akademin meribiologien tutkimusta, Saaristokeskus Korpoströmissä puolen vuoden ajan. Residenssin aikana kuljin tutkijoiden mukana kenttätyössä merellä ja tutkimuskeskuksella, jolloin suoritin laitesukeltajan koulutuksen, tarkoituksena päästä tutustumaan meren syvyyksiin.
Tutkimus kuuluu maailmanlaajuiseen hankkeeseen, jossa selvitetään merellisten lämpöaaltojen vaikutuksia meriajokas (Zostera marina) -niittyihin, jotka ovat merkittäviä hiilinieluja maailman merissä. Näiden niittyjen supistuminen on huolestuttavaa, ja tutkijat etsivät sille syitä sekä keinoja estää niittyjen ehtyminen.
Kiinnostukseni mereen, sen ekosysteemeihin ja ihmisen vaikutuksista meren tilaan on vienyt minut muun muassa ABOAGORA 'Wind' -symposiumiin, SOS-seminaariin sekä seuraamaan Åbo Akademin Meri-hanketta. Nämä kansainväliset, ylitieteelliset seminaarit ja pitkän aikavälin hankkeet ovat laajentaneet käsityksiäni miten monitahoinen meri on ja kuinka paljon ihminen siihen silti vaikuttaa.
Näyttelyä ovat tukeneet:
Suomen kulttuurirahasto, Svenska Kulturfonden, Svenska Konstsamfundet, Pro Artibus, Akvaariolinna
BIO
Ninni Wager (KuM) on monimedia-taiteilija, joka keskittyy ilmiöiden runolliseen tulkintaan veistoksen ja videon muodossa. Wager on valmistunut Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta, ja on opiskellut intermedia- ja maalaustaidetta Uusikaarlepyyn Svenska Yrkeshögskolanissa. Hän on jäsen taiteilijaliitoissa MUU ry (FIN), FKSE(HU) ja YÖ ry (FIN). Lisäksi Wager on tehnyt yhteistyötä eri taiteilijakollaboraatioissa, kuten Airbakers-taitelijaduossa, The Randomroutines-taiteilijaryhmässä, sekä kuvataiteilijan Kristin Wikingin kanssa. Hänen teoksiaan on esitelty mm. Porvoon taidehallissa, Helsingin Ateneumissa, Budapestin Műcsarnok Kunsthallessa, sekä Ateenan Independent Art Fair:ssa ja Budapestin Kiscelli-museossa.