Lotta Hänninen: Taustakuva

Lotta Hänninen: Taustakuva

Yö Galleria       7.1.-22.1.2023
HUOM! AVOINNA TI-SU 11-16

AVAJAISET       6.1.2023 17-19

Näyttely koostuu käsin ommelluista ryijyistä sekä leimasimella ja musteella toteutetuista seinämaalauksista. Inspiraationa ovat toimineet muun muassa tietokoneiden ruudunsäästäjät, puhelinten taustakuvat, kaikenlaiset käärepaperit sekä bussin penkit kuoseineen.

Työskennellessäni olen ajatellut näyttelyn teoksia ikäänkuin kuvien lorem ipsum -tekstinä, sanarimpsuna, joka ei varsinaisesti tarkoita mitään. Tätä latinaan pohjautuvaa tekstinpätkää käytetään mm. graafisen suunnittelun apuvälineenä. Sanat täyttävät tekstille varatun tilan ja havainnollistavat, miltä sivu näyttäisi valmiiksi taitettuna. Kun kirjoitus itsessään on vailla merkityksiä, katsojan on helpompi keskittyä ulkoasun tarkasteluun sisällön sijaan.

Galleriassa teokset ottavat paikkansa seiniltä ja esittävät, millaisena huone näyttäytyy tällaisilla asetuksilla. Tyhjässä tilassa taustakuvien kaltaiset tapettimaiset pinnat pääsevät esille omillaan, ilman taulujen, huonekalujen tai pikakuvakkeiden tarjoamaa piiloa.

Seinämaalaukset on toteutettu askartelukäyttöön tarkoitetuilla leimasimilla, jotka toistavat samaa kuviota loputtomasti. Päällekkäiset mustekerrokset luovat optisia värisekoituksia samoin kuin ryijyn useasta eri värisestä langasta koostuva nukka.

 

Lotta Hänninen (s.1984) on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta 2012. Hänninen työskentelee maalauksen, maalausinstallaatioiden sekä viime vuosina myös ryijyjen parissa. Hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä, viimeisimpänä Galleria Huudossa 2021 ja tm•galleriassa 2019. Hännisen teoksia on mm. Suomen valtion, Jenny & Antti Wihurin rahaston sekä Kuntsin modernin taiteen museon kokoelmissa.

Työskentelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus sekä Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto.